Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Οι εκτιμήσεις των βάσεων ανά επιστημονικό πεδίο




Όπως αναφέρει το Έθνος, εντυπωσιακό είναι ότι οι αριστούχοι αυξήθηκαν σε πολλά μαθήματα και μάλιστα αυξημένης βαρύτητας.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και στις κλίμακες των βαθμών πρόσβασης από 18-20 υπάρχει μία σημαντική αύξηση των υποψηφίων, κατά 700, που θα διεκδικήσουν τις περιζήτητες σχολές, δηλαδή τις Νομικές, τις Ψυχολογίες και τις Φιλοσοφικές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Θα παρατηρηθεί επομένως αύξηση των βάσεων στις συγκεκριμένες σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η αύξηση αυτή θα σβήνει πάντως στις χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες και θα αποσβεστεί στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ και ΑΕΙ του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς οι διαγωνιζόμενοι για την Θεωρητική Κατεύθυνση ήταν φέτος μειωμένοι κατά 2.000.
Στο 2ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο θα παρατηρηθούν πτωτικές τάσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες στα μεγάλα αστικά κέντρα και σημαντικά μεγάλες στα ΑΕΙ της περιφέρειας. Εντυπωσιακά χαμηλές θα είναι οι βάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, παρά τις χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία, το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση του αριθμού των υποψηφίων κατά 1.000 στη Θετική Κατεύθυνση, δεν θα διαφοροποιήσει αισθητά την εικόνα των βάσεων. Η εκτίμηση είναι ότι οι βάσεις θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα και πιθανόν τελικά οι Ιατρικές σχολές να κινηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά, με την Ιατρική της Αθήνας να είναι λίγο πάνω από τα 19.000 μόρια.
Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο, οι υποψήφιοι εξασφάλισαν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας, όμως το γεγονός ότι έχουμε 6% λιγότερους υποψηφίους συγκριτικά με πέρυσι, δεν θα δημιουργήσει ανοδικές τάσεις. Η εκτίμηση είναι ότι οι περιζήτητες οικονομικές σχολές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα διατηρηθούν στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τα περσινά.
Σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις θα έχουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, με τους υποψηφίους και τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό να καθορίζουν την κίνηση των μορίων.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των Πανελληνίων Εξετάσεων



Δίδονται σήμερα στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των μαθημάτων, στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο οι μαθητές και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι :
Στις εξετάσεις προσήλθε το 97,35% του  συνόλου των υποψηφίων (84.837 από 87.144 υποψηφίους). Το 2011 είχε προσέλθει το 98,37% του  συνόλου των υποψηφίων (85.478 από 86.924 υποψηφίους).

Φέτος αναβαθμολογήθηκαν, λόγω διαφοράς α’ και β’ βαθμολογητή, 36.075 γραπτά (ποσοστό 6,60%). 
Παρατηρείται δηλαδή μείωση σε σχέση με το 2011. (Το 2011 είχαν αναβαθμολογηθεί  36.538 γραπτά (ποσοστό 6,83%).

Παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν  μεταξύ 18-20 (13,50 έναντι 11,09% για το έτος 2011), ενώ υπάρχει μικρή αύξηση στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% για το έτος 2011).

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ



Από το Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων γνωστοποιείται ότι εντός των ημερών ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων  θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 25-6-2012 μετά τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων  θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Δευτέρας, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Ολοκληρώνονται σύντομα, από την μηχανογραφική υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ, οι διαδικασίες επεξεργασίας των προφορικών και των γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όλων όσων έλαβαν μέρος στις φετινές εξετάσεις και οι σχετικές καταστάσεις θα αποσταλούν στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να προωθηθούν στα Γενικά Λύκεια αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ. Επίσης αναμένεται να εκδοθούν τα αποτελέσματα απόλυσης σε όλα τα Γενικά Λύκεια.

Εντός των επόμενων ημερών, επίσης, θα δοθούν στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία των γραπτών επιδόσεων για τους υποψηφίους, που πήραν μέρος στις εξετάσεις.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων συνεχίζονται κανονικά και η βαθμολόγηση των γραπτών έχει προγραμματιστεί να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μία φορά ότι όλοι οι υποψήφιοι  πρέπει να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο μέχρι τις 5-7-2012 μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr/, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) που δημιούργησαν φέτος στο Λύκειό τους και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων.

Νίκος Τεμπονέρας





Σαν σήμερα το 1992: Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, που θα καταδικασθεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του θα μειωθεί σε 17 χρόνια. 


Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί ελεύθερος! Αλήθεια, πόσο εύκολα ξεχνάει αυτός ο λαός; Τρομάζω πολλές φορές... Ο Νίκος Τεμπονέρας για μας τους εκπαιδευτικούς, παραμένει ένα σύμβολο αγώνα!

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

ΠΛΑΤΩΝΑΣ Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ

                 
     Ένα εξαιρετικό βίντεο για την  αλληγορία του σπηλαίου του Πλάτωνα 


Το πείραμα του μοιράσματος που έγινε σε παιδιά.



Mελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς όταν έρχεται αντιμέτωπη με την αδικία της πείνας
Η τάση να μοιραζόμαστε, είναι ένα χαρακτηριστικό που ο άνθρωπος έχει από τη φύση του; Αυτό το ερώτημα απασχόλησε τον οργανισμό «Action Against Hunger» (Δράση ενάντια στην πείνα) και προσπάθησε να δώσει μια απάντηση διεξάγοντας ένα πρωτότυπο όσο και ενδιαφέρον πείραμα.

Σκοπός του πειράματος που διεξήχθη στη Μαδρίτη ήταν η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς όταν έρχεται αντιμέτωπη με την αδικία της πείνας. Σε αυτό συμμετείχαν 20 παιδιά, διαφόρων ηλικιών, χωρισμένα σε δυάδες.

Τα παιδιά πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες αλλά ο φωτογράφος άργησε να φθάσει. Η υπεύθυνη τους εξηγεί ότι μπορούν να φάνε κάτι όσο τον περιμένουν. Έτσι βρίσκονται μπροστά σε δύο πιάτα κλεισμένα με καμπάνα. Η υπεύθυνη φεύγει από κοντά τους, λέγοντάς τους ότι θα μετρήσουν μέχρι το τρία και στη συνέχεια μπορούν να ανοίξουν τις καμπάνες. Μόλις το κάνουν διαπιστώνουν, ότι η μία δεν περιέχει τίποτα.

Έτσι το ένα παιδί βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα αν το μοιραστεί ή όχι το φαγητό με το άλλο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους όλα τα παιδιά που συμμετείχαν μοιράστηκαν το φαγητό.

Το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα και αποτέλεσμα του πειράματος έδωσε το δικαίωμα στους δημιουργούς να σημειώσουν στο τέλος του σχετικού βίντεο: «Σε έναν κόσμο που παράγει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται για να θρέψει τους πάντες 3,5 εκατ. παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν από ασιτία κάθε χρόνο. Θα έπρεπε να διδαχθούμε από αυτά και να μοιραζόμαστε».

Δείτε το βίντεο από το πείραμα που δημοσίευσε ο οργανισμός Action Against Hunger:


ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ




Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των περίπου 110.000 υποψηφίων που συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, στόχος είναι οι βαθμολογίες να αναρτηθούν στα Λύκεια στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 25 ή την Τρίτη 26, ώστε οι υποψήφιοι να έχουν το χρονικό περιθώριο να οριστικοποιήσουν τις επιλογές με τα τμήματα των πανεπιστημίων ή ΤΕΙ στα οποία επιθυμούν να εισαχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικά και φέτος των μηχανογραφικών δελτίων έχει ξεκινήσει από προχθές. Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, παράγοντες του υπουργείου Παιδείας εκτιμούν ότι τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.
Η πορεία των βάσεων του 1ο επιστημονικού πεδίου (Νομικά, Φιλοσοφικές, Παιδα-γωγικά κ.ά.): Οι βάσεις αναμέ-νεται να κινηθούν ελαφρώς ανοδικά έως και 100 μόρια.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

ΕΥΡΙΠΙΔΗ ''ΕΛΕΝΗ'' Γ' Γυμνασίου (μέρος δεύτερο)




 Γ΄ επεισόδιο (στ. 1398-1424)

 ΘΕΜΑΤΑ

1. Να αναφέρετε τα κατά πόσον μέρη της τραγωδίας διακρίνοντας τα σε επικά και λυρικά.

2. Να αποδώσετε το περιεχόμενο του αποσπάσματος (στ. 1398-1424) περιληπτικά (80-100 λέξεις).

3. α) Να χωρίσετε το απόσπασμα σε ενότητες και να δώσετε στην καθεμία έναν πλαγιότιτλο.

β) Ποιοι στίχοι του κείμενου περιέχουν το στοιχείο της τραγικής ειρωνείας; Δικαιολογήστε την
απάντησή σας.

4. α) Να ηθογραφήσετε το Θεοκλύμενο και την Ελένη.

β) Να σχολιάσετε τους στίχους 1408-1410. (Δυστυχισμένη εσύ….. δεν ξαναζούνε)

ΕΥΡΙΠΙΔΗ "ΕΛΕΝΗ" Γ' Γυμνασίου (μέρος πρώτο)



ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΙΧΟΙ 465 – 492

ΘΕΜΑΤΑ

1) Να αναφέρετε τα κατά ποιόν μέρη της τραγωδίας και να δώσετε το
περιεχόμενο των όρων: μύθος, λέξη.

2) Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο των στίχων σε ένα κείμενο
δέκα (10) γραμμών.

3) α) Να χωρίσετε το κείμενο σε θεματικές ενότητες δικαιολογώντας τη
διάκριση με την επιλογή του κατάλληλου πλαγιότιτλου.

β) Θα χαρακτηρίζατε το Μενέλαο ως τραγικό πρόσωπο; Να
δικαιολογήσετε την απάντησή σας.

4) α) Δικαιολογήστε το χαρακτηρισμό του Ευριπίδη ως «από σκηνής
φιλοσόφου» με στοιχεία του κειμένου.

β) Η εμφάνιση του Μενέλαου ως ναυαγού δε θυμίζει σε τίποτε το
Μενέλαο του μύθου. Εκτός από την προώθηση του μύθου τι άλλο
εξυπηρετεί αυτή η απομυθοποίηση του ήρωα από τον ποιητή;

Η παγίδα σχετικά με τα μόρια των σχολών



Είναι αλήθεια ότι, στην πλειονότητά τους, οι σχολές που δίνουν περισσότερες εξασφαλίσεις για επαγγελματική αποκατάσταση είναι αυτές οι οποίες έχουν και τα περισσότερα μόρια. Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν είναι απόλυτη και μαθητές και γονείς θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την επιλογή της σχολής των αποφοίτων.

Δε πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι κατατακτήριες. Δηλαδή σε κάθε σχολή εισάγονται οι καλύτεροι μαθητές που τη δηλώνουν. Έτσι, το ύψος των μορίων διαμορφώνεται ανάλογα με την ζήτηση των σχολών από τους ίδιους τους μαθητές και όχι ανάλογα με την «ποιότητα» των σχολών.


Υπάρχουν, για παράδειγμα,  πολλά Ανώτατα ιδρύματα (ΑΕΙ) των οποίων οι τελειόφοιτοι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα δουλέψουν στο αντικείμενό τους. Αντίστροφα, υπάρχουν Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) που εξασφαλίζουν στους αποφοίτους καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Τα μόρια που παίρνουν οι μαθητές από τις επιδόσεις τους στις Πανελλήνιες Εξετάσεις κάθε Ιούνιο δεν είναι παρά ένα μέσο που μας «ανοίγει» επιλογές και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Καλό είναι ο κάθε μαθητής, πριν τις εξετάσεις να έχει αποκρυσταλλώσει τις προτιμήσεις του σχετικά με τις σχολές και ανεξάρτητα από τα μόρια να μείνει σταθερός σε αυτές. Δεν επιτρέπεται δηλαδή τα μόρια να έχουν περισσότερη βαρύτητα από τις προτιμήσεις μας.

Οι καλές επιδόσεις στις εξετάσεις είναι φυσικά επιθυμητές γιατί στην ουσία ¨ξεκλειδώνουν¨ στο μαθητή επιλογές. Μετά την έκβαση των εξετάσεων, οι νέοι θα πρέπει, έχοντας μπροστά τους τις επιλογές τους, να αποφασίσουν, ανεξάρτητα πια από τα μόρια, ποια είναι η πιο κατάλληλη για αυτούς σχολή σε συνδυασμό πάντα με τις επαγγελματικές προοπτικές που υπάρχουν.

Οδηγίες για την σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού



Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν… τα μηχανογραφικά δελτία έρχονται. Οι υποψήφιοι,  θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν από τα λύκειά τους τον κωδικό ασφαλείας έως τις 22 Ιουνίου. Για την απόκτηση του κωδικού, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους προσκομίζοντας την αίτηση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αφού αποκτήσουν τον κωδικό, μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.exams.minedu.gov.gr για να δουν το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά και να το συμπληρώσουν δοκιμαστικά, μια και από πέρυσι η υποβολή του γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να αποθηκεύσει τις σχολές που επιθυμεί και στη συνέχεια να κάνει όσες τροποποιήσεις επιθυμεί έως την οριστική κατάθεση από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

Δεδομένου ότι οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, τα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον ένα πενθήμερο στη διάθεσή τους να μελετήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επιλέξουν σχολές σε συνάρτηση με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.


1. Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μαθητές είναι ότι  συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βάσεις εισαγωγής . Βεβαίως, δεν αποκλείεται οι βάσεις σε ορισμένες σχολές να παραμείνουν ίδιες με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, με μικρές αποκλίσεις. Ωστόσο υποψήφιοι έχουν χάσει σχολές επειδή δεν τις συμπεριέλαβαν θεωρώντας ότι θα διατηρήσουν την υψηλή βαθμολογία που είχαν πέρυσι .

2. Στο διπλοτσεκάρισμα του μηχανογραφικού δελτίου προτού το υποβάλλουν οι υποψήφιοι. Να μη βιαστούν, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχουν συμπληρώσει με τη σωστή σειρά τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και να εξαντλήσουν τον αριθμό των σχολών που τους επιτρέπεται να βάλουν. Πολλά παιδιά, έχοντας υπέρμετρη σιγουριά ότι «πιάνουν» τη σχολή που θέλουν, αρνούνται πεισματικά να προσθέσουν κι άλλες που τους αρέσουν λιγότερο και αυτό μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για την εισαγωγή τους.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τα περσινά παρατράγουδα, όπου μαθητές με καλούς βαθμούς παραλίγο να μην μπουν σε κάποια σχολή επειδή δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους. Φέτος προβλέφθηκε οι διευθυντές των σχολείων να παρακολουθούν τη λίστα του λυκείου τους όπου θα εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, ο αριθμός αυτών που έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους και όσων έχουν υποβάλει μη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό.

Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό είναι τα παιδιά την ώρα που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους να λαμβάνουν ως γνώμονα :

α) Με τι τους αρέσει να ασχοληθούν;

β) Αυτό που τους αρέσει, νιώθουν πως έχουν τη διάθεση και τη
δυνατότητα να το εξασκήσουν επαγγελματικά;

γ) Λόγω συνθηκών οικονομικής κρίσης, οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν, σε συνεννόηση με την οικογένειά τους, για το κατά πόσο υπάρχει η χρηματική άνεση να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

δ) Ποιες διεξόδους έχουν στην αγορά εργασίας μετά το
πέρας των σπουδών τους.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ευάγγελος Παπανούτσος

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ
(27 Ιουλίου 1900-1982)


«Η δικαιοσύνη μάλιστα απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι τα φροντιστήρια όχι μόνο βοήθησαν και βοηθούν τα παιδιά μας να ανεβούν τις σκάλες του Πανεπιστημίου, αλλά και το Πανεπιστήμιο το βοήθησαν και το βοηθούν να διατηρήσει σε κάποιο επίπεδο τις σπουδές του.»
Ε. Παπανούτσος – ΤΑ ΝΕΑ 17/1/1972

Σαράντα χρόνια μετά ακούγεται εξαιρετικά αληθινή και επίκαιρη η παραπάνω αναφορά του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου, παιδαγωγού και πολιτικού Ε. Παπανούτσου.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Γιατί να σπουδάσω στην Ελλάδα


Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τα οποία προσφέρουν προγράμματα σπουδών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σπουδών. Συνολικά υπάρχουν 21 ΑΕΙ και 16 ΑΤΕΙ στην Ελλάδα. Στα ιδρύματα αυτά δραστηριοποιούνται συνολικά 260 τμήματα ΑΕΙ και 195 τμήματα ΑΤΕΙ, σύνολο δηλαδή 455 ειδικότητες. Τα επιστημονικά πεδία που περιέχουν το σύνολο των τμημάτων/ειδικοτήτων είναι τα ακόλουθα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες.
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις θετικές επιστήμες.
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις επιστήμες υγείας.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις τεχνολογικές επιστήμες.
5ο Επιστημονικό Πεδίο: Περιλαμβάνει τις οικονομικές επιστήμες.

Γιατί να σπουδάσω στην Ελλάδα


Σήμερα υπάρχει στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, τα οποία προσφέρουν προγράμματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων σπουδών.

Το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το συνολικό κόστος σπουδών σας θα είναι τελικά χαμηλότερο, ακόμα και αν περάσετε σε σχολή που δεν θα είστε στον μόνιμο τόπο κατοικίας σας

Δεν θα χάσετε πολύτιμο χρόνο για την «περίοδο προσαρμογής» σε μία ξένη χώρα και θα αποφύγετε τις σχετικές δυσκολίες

Όλες οι εργασίες, συνεντεύξεις κ.λ.π. που θα κλιθείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας θα γίνουν εντός ελληνικού εδάφους, που θα σας επιτρέψει να μην χάσετε την επαφή σας με την ελληνική πραγματικότητα, είτε επαγγελματικά (μελλοντικά), είτε ακαδημαϊκά

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων δημιουργούνται φιλίες που κρατάνε μια ζωή. Έχει παρατηρηθεί ότι τα άτομα που έχουν σπουδάσει στον τόπο καταγωγής τους έχουν διατηρήσει αυτές τις φιλίες, ενώ τα άτομα που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό χάνουν τις επαφές με τους φίλους τους μετά την επιστροφή τους (εφόσον φυσικά επιστρέψουν)

Μαθητές και κάπνισμα



   Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Η Πολιτεία και τα όργανά της οφείλουν να λάβουν μέτρα ώστε ΄ν` αποθαρρύνουν την κοινωνική αποδοχή και την εξάπλωση της συνήθειας αυτής. Πρόσφατες μελέτες στην Ελλάδα έδειξαν ότι ένα υψηλό ποσοστό μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου καπνίζουν συστηματικά. Το κάπνισμα είναι βέβαια ένα κοινωνικό φαινόμενο, που δεν περιορίζεται στα σχολεία ή στις νεανικές ηλικίες και δεν αντιμετωπίζεται μόνο με απαγορεύσεις και απειλές κυρώσεων. Ούτε όμως μια αμήχανη και μη ομολογημένη ανοχή αποτελεί λύση. 
   Τα σχολεία έχουν την υποχρέωση να μην επιτρέψουν τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την εξάπλωση του καπνίσματος. Η κύρια ευθύνη ανήκει κατ` ανάγκην στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τόσο στους διευθυντές των σχολείων όσο και σε όλους τους διδάσκοντες και είναι μέρος της όλης παιδαγωγικής λειτουργίας. 
Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο και με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα αποθαρρύνει το κάπνισμα και θα μειώσει την κοινωνική αποδοχή του, ορισμένα μέτρα είναι απαραίτητα: 

1. Κατά πρώτο λόγο, απαιτείται ενημέρωση των μαθητών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τις δυνατότητες ν` αποφύγουν τη συνήθεια. 

2. Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν πρότυπα για τους μαθητές, που δέχονται από αυτούς έμμεσα και άμεσα μηνύματα για το τι είναι κοινωνικά αποδεκτό και επιθυμητό. Πρέπει λοιπόν ν` αποφεύγουν, κατά το δυνατόν, να καπνίζουν δημόσια στους χώρους του σχολείου, γιατί έτσι το παράδειγμά τους αναιρεί όσα μπορούν να ειπούν στους μαθητές. 
Σύμφωνα και με την εγκύκλιο ΥΠΕΠΘ Γ/4895/23-12-1980 δεν επιτρέπεται να καπνίζουν οι εκπαιδευτικοί στις αίθουσες διδασκαλίας κατά την ώρα του μαθήματος. 

3. Δεν επιτρέπεται στους μαθητές, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, να καπνίζουν στους χώρους του σχολείου. 
Το κάπνισμα δεν πρέπει όμως ν` αντιμετωπίζεται ως πειθαρχικό παράπτωμα. Στους μαθητές που τυχόν καπνίζουν θα πρέπει να γίνονται συστάσεις και να εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καπνίζουν. Το πρόβλημα αναμφισβήτητα είναι δυσκολότερο στο Λύκειο και η ευθύνη των εκπαιδευτικών είναι ακόμη βαρύτερη εκεί.

Αρχαία ελληνικά στα δημοτικά σχολεία της Βρετανίας


Τα αρχαία ελληνικά περιλαμβάνονται στις ξένες γλώσσες, που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία από την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Η υποχρεωτική διδασκαλία των ξένων γλωσσών από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είναι μία από τις επτά μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η βρετανική κυβέρνηση.

Οι μαθητές θα μαθαίνουν να διατυπώνουν ολοκληρωμένες προτάσεις με τη σωστή προφορά και να εκφράζουν απλές ιδέες. Ανάμεσα στις προτεινόμενες ξένες γλώσσες είναι τα αρχαία ελληνικά, τα λατινικά και τα μανδαρίνικα.

Τραγούδια και ποιήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία που θα φέρουν σε επαφή τους μαθητές με τη γλώσσα, δια μέσου της αποστήθισης.

Η εισαγωγή της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στο δημοτικό φαίνεται να τυχαίνει ευρείας συναίνεσης. Ο σκιώδης υπουργός Παιδείας Στίβεν Τουίγκ δήλωσε στο BBC, ότι η κυβέρνηση έχει «απόλυτο δίκιο» να κάνει υποχρεωτική τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών από την ηλικία των επτά ετών. Πρότεινε μάλιστα να ξεκινάει σε ακόμη μικρότερες ηλικίες.

«Τα παιδιά θα αγαπήσουν τις γλώσσες εάν τους δοθεί η ευκαιρία να τις μάθουν από μικρή ηλικία. Η κυβέρνηση προτείνει τα επτά χρόνια. Θα ενθάρρυνα τα σχολεία να αρχίσουν τη διδασκαλία από ακόμη μικρότερες ηλικίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη Βρετανία σήμερα, οι ξένες γλώσσες είναι προαιρετικό μάθημα στο γυμνάσιο. Όπως διαπιστώθηκε, όμως, το ενδιαφέρον των μαθητών μειωνόταν χρόνο με τον χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 μόλις το 43% των 14χρονων μαθητών ζήτησε να διδαχθεί κάποια ξένη γλώσσα όταν το ποσοστό αυτό ήταν 75% το 2002.

Πηγή: www.zougla.gr

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μηχανογραφικό - Κρίση


1.000 € τον μήνα τα έξοδα φοίτησης σε μία επαρχιακή σχολή

Η φετινή χρονιά βρίσκει τους υποψηφίους εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, γεγονός που δεν θα επιτρέψει σε χιλιάδες μαθητές, ακόμη και αριστούχους, να σπουδάσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους. Ο λόγος είναι ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν πόλη και όχι σχολή.
Με το οικογενειακό εισόδημα να συρρικνώνεται διαρκώς, πολλοί γονείς αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για τις σπουδές σε μια επαρχιακή πόλη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, για να σπουδάσει ένας φοιτητής σε μια επαρχιακή πόλη χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί, φαγητό και λοιπά έξοδα). Για ολόκληρη τη χρονιά, το ποσό που απαιτείται φτάνει κοντά στα 10.000 ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών (το λιγότερο 4 έτη) χρειάζονται 40.000 ευρώ (+/- 5.000).
Με αυτά τα δεδομένα, χιλιάδες υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να αφήσουν στην... άκρη το όνειρό τους για σπουδές στο τμήμα της αρεσκείας τους, αφού πρώτος στόχος είναι να περάσουν σε σχολή που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Με αυτήν τη λογική, άλλωστε, θα συμπληρωθεί το φετινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο για πάρα πολλούς υποψηφίους θα περιλαμβάνει μόνο τμήματα ιδρυμάτων που βρίσκονται στην πόλη τους.
Ωστόσο, η συσσώρευση περισσότερων υποψηφίων στα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πιέσουν τις βάσεις προς τα πάνω, καθώς ακόμη και αριστούχοι μαθητές θα στραφούν σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών προκειμένου να κατοχυρώσουν την εισαγωγή τους σε σχολή κοντά στο τμήμα.
Αντίθετα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα-«φιλέτα» της περιφέρειας, καθώς αυτά θα δηλωθούν ως πρώτη προτίμηση μόνο από όσους μένουν σε κοντινές περιοχές και δεν θα χρειαστεί να «μεταναστεύσουν», ή από τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν το οικονομικό βάρος για την ολοκλήρωση των σπουδών.

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2012 στις Πανελλήνιες


Σύμφωνα με πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα τρία στα τέσσερα γραπτά της Φυσικής δεν «πιάνει» ούτε τη βάση. Μάλιστα οι βαθμολογητές επισημαίνουν ότι δεν ήταν δύσκολο μόνο το επίμαχο Γ4 αλλά και το σύνολο των θεμάτων «έκρυβε» δυσκολίες , που προβλημάτισαν πολύ τους υποψηφίους.

Επίσης και η Νεοελληνική γλώσσα προβλημάτισε τους υποψηφίους και κυρίως η περίληψη που λίγα γραπτά πήραν σε αυτό το θέμα καλή βαθμολογία.

Οι χαμηλές βαθμολογίες σε συνδυασμό με την κατάργηση της βάσης του 10, αλλά και την επαναφορά ειδικών ρυθμίσεων για πολυτέκνους θα οδηγήσουν για μία ακόμα χρονιά, όπως επισημαίνουν όσοι ασχολούνται χρόνια με την πορεία των βάσεων , σε είσοδο σε Πανεπιστήμια , ακόμα και με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση.

Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας Γιάννης Βαφειαδάκης , αδικημένοι είναι οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης καθώς τα ιδιαίτερα δύσκολα θέματα έκαναν ακόμα και τους προετοιμασμένους υποψηφίους να μην γράψουν τα αναμενόμενα. Ο κ. Βαφειαδάκης επισημαίνει οτι η ακριβώς αντίστροφη βαθμολόγηση των γραπτών της Θεωρητικής θα οδηγήσει σε άνοδο των βάσεων στις Φιλοσοφικές και Νομικές Σχολές.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για πτώση Ιατρικών Σχολών κάτω από τις 19.000 , ενώ πτωτική αναμένεται ότι θα είναι και η πορεία των άλλοτε περιζήτητων Παιδαγωγικών Σχολών. Η απότομη άνοδος των Παιδαγωγικών Σχολών συνδυάστηκε με την επιθυμία για άμεση είσοδο στην αγορά εργασίας, γεγονός που δεν ισχύει πλέον.

Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ


 Τα γεγονότα που εξιστορούνται στην Ιλιάδα καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα πολύ μικρό (μόλις 51 ημέρες) του δέκατου και τελευταίου έτους του Τρωικού πολέμου, χωρίς να αναφέρονται ούτε όσα έχουν προηγηθεί από την αρχή του πολέμου ούτε όσα θα ακολουθήσουν ως το τέλος του (δε θα γίνει λόγος ούτε για το θάνατο του Αχιλλέα ούτε για την άλωση του Ιλίου). Ο ποιητής κάνει λόγο για το θυμό του Αχιλλέα και τα επακόλουθα του, που, όταν ολοκληρωθούν, τελειώνει και η Ιλιάδα. Όμως η αφήγηση πλαισιώνεται με διάφορα γεγονότα αυτού του διαστήματος (συγκρούσεις των αντίπαλων στρατευμάτων, μονομαχίες, αριοτείες, επεμβάσεις θεών κ.ά.) έτσι, που να αποδίδεται όλο το κλίμα του πολέμου (νιώθουμε σαν να τον παρακολουθούμε από την αρχή) και όλη η ατμόσφαιρα του ηρωικού κόσμου της εποχής.
Στο προοίμιο ο ποιητής ζήτησε από τη Μούσα
να ψάλλει το θυμό του Αχιλλέα, που έφερε στους Αχαιούς πολλές πίκρες και θανάτους. Ο θυμός άρχισε από τη στιγμή που ο ήρωας αυτός μάλωσε με τον αρχηγό των Αχαιών Αγαμέμνονα. Την έχθρα ανάμεσα στους δύο άντρες την άναψε ο θεός Απόλλωνας, ο οποίος θύμωσε, που ο Αγαμέμνονας πρόσβαλε τον ιερέα του, το Χρύση. Και να πώς έγιναν τα πράγματα. Η κόρη του Χρύση, η Χρυσηίδα, βρισκόταν στα χέρια του αρχιστράτηγου των Ελλήνων ως πολεμικό λάφυρο. Ο δυστυχισμένος πατέρας παρουσιάστηκε ως ικέτης μπροστά στους Αχαιούς και τους παρακαλούσε να την ελευθερώσουν, προσφέροντας αμέτρητα λύτρα και ζητώντας παράλληλα να σεβαστούν το θεό Απόλλωνα. Τους ευχήθηκε μάλιστα να ευοδωθεί ο σκοπός της εκστρατείας τους και να γυρίσουν νικητές στην πατρίδα τους. Οι στρατιώτες των Αχαιών φώναξαν επιδοκιμαστικά να γίνει το χατίρι του γέροντα ιερέα και να δεχτούν την προσφορά του. Όμως ο Αγαμέμνονας, αγνοώντας και τους Αχαιούς και τις ικεσίες του ιερέα, τον έδιωξε γεμάτος οργή, περιφρονώντας έτσι την ιδιότητα του και δηλώνοντας προκλητικά ότι τη Χρυσηίδα θα την πάρει μαζί του στην Ελλάδα. Ο ιερέας έφυγε φοβισμένος και, όταν βρέθηκε μόνος, παρακάλεσε τον Απόλλωνα να τιμωρήσει τους Αχαιούς για την προσβολή που του έκαναν. Ο θεός ανταποκρίθηκε άμεσα στη δέησή του: κατέβηκε οργισμένος από τον Όλυμπο και με τις φαρμακερές του σαΐτες άρχισε να σκορπάει το θάνατο στα ζώα των Αχαιών και στο στρατό τους.

ΙΛΙΆΔΑ (Αχιλλέας- Αγαμέμνονας)

Η σύγκληση συμβουλίου αρχηγών και οι αποκαλύψεις του Κάλχα

0 ποιητής αναφέρει ότι ο λοιμός εδώ και εννιά μέρες έφερε πανωλεθρία στο στρατόπεδο των Αχαιών και ο Αχιλλέας συγκάλεσε συνέλευση όλου του στρατού, για να βρουν τρόπο ώστε να εντοπιστεί η αιτία του θανατικού και να απαλλαγούν από αυτό. 0 μάντης Κάλχας αποκάλυψε ότι η αιτία της οργής του Απόλλωνα και του θανατικού είναι η προσβολή του Χρύση από τον Αγαμέμνονα και η άρνηση του αρχιστράτηγου να δώσει τη Χρυσηίδα στον πατέρα της. Πρέπει λοιπόν να την επιστρέψει, και μάλιστα χωρίς λύτρα και κάνοντας μια ιερή θυσία. Αυτά τα λόγια του Κάλχα εξόργισαν τον Αγαμέμνονα.
0 Αγαμέμνονας ξεσπάει με οργή ενάντια στον Κάλχα κατηγορώντας τον ότι μόνο δυσάρεστα του προμαντεύει, όμως στη συνέχεια δηλώνει ότι, αφού είναι για το καλό του στρατού τους, θα πειθαρχήσει στην εντολή του δίνοντας πίσω τη Χρυσηίδα, παρόλο που γι' αυτόν είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όμως για αντάλλαγμα της υποχώρησης του απαιτεί να του δοθεί άλλο τιμητικό δώρο (γέρας). Ο Αχιλλέας υπενθυμίζει στον Αγαμέμνονα ότι δεν υπάρχουν αμοίραστα λάφυρα και του υπόσχεται ότι, όταν κυριέψουν την Τροία, θα τον αποζημιώσουν με το παραπάνω. Όμως ο Αγαμέμνονας δε συμβιβάζεται, παρά αντιμετωπίζει με καχυποψία την πρόταση του Αχιλλέα και τονίζει ότι θα πάρει με τη βία το δώρο κάποιου άλλου αρχηγού. Τα λόγια του Αγαμέμνονα εξοργίζουν τον Αχιλλέα, ο οποίος του εκτοξεύει σκληρούς χαρακτηρισμούς και δηλώνει ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν έχει νόημα να πολεμάει, και μάλιστα σ' έναν πόλεμο που γίνεται για την τιμή των Ατρειδών. Δηλώνει λοιπόν ότι θα πάρει το στρατό του και θα φύγει. Όμως ο Αγαμέμνονας σκληραίνει περισσότερο τη στάση του. Αδιαφορώντας για την απειλή του Αχιλλέα, τον υποτιμά λέγοντας ότι δεν υπολογίζει τη δύναμή του και του δηλώνει προκλητικά ότι στη θέση της Χρυσηίδας θα του πάρει το δικό του λάφυρο, τη Βρισηίδα, για να αντιληφθούν όλοι τη δύναμη της εξουσίας του.

Τα όρια στο δίκιο και στο άδικο του Αγαμέμνονα και του Αχιλλέα

Η απόφαση του Αγαμέμνονα να αναπληρώσει τη Χρυσηίδα με άλλη γυναίκα είναι για τον ίδιο δικαιολογημένη, επειδή όπως αυτός υποχώρησε στο θέλημα του θεού, είναι υποχρεωμένοι και οι άλλοι να υποχωρήσουν στη δική του απαίτηση. 
Πράγματι είναι ταπεινωτικό για έναν αρχιστράτηγο να είναι ο μόνος που θα μείνει χωρίς λάφυρο όμως ο Αγαμέμνονας αποτελεί ειδική περίπτωση γιατί ο πόλεμος γίνεται για την τιμή της δικής του οικογένειας και επομένως δεν είναι δίκαιο να αδικήσει κάποιον άλλο αρχηγό, από αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν την οικογένεια του.
Από την άλλη, ο θυμός του Αχιλλέα είναι δικαιολογημένος γιατί ως πρωτοπαλίκαρο του αχαϊκού στρατού απαιτεί να αναγνωρίζεται η προσφορά του στο πεδίο της μάχης, Όμως ο Αγαμέμνονας όχι μόνο δεν τον τιμά όσο του αξίζει, αλλά αντίθετα τον αδικεί και τον προσβάλλει, απαιτώντας το δικό του λάφυρο και η αφαίρεση των λαφύρων θεωρούνταν προσβολή της τιμής του πολεμιστή. Επομένως, η έννοια της τιμής για τον Αχιλλέα συνδέεται με την αξία που έχει κάποιος ως πολεμιστής, ενώ για τον Αγαμέμνονα με το κύρος που του δίνει η εξουσία.

Ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων



Οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων θα γνωστοποιηθούν το τελευταίο πενθήμερο του Ιουνίου, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ στο τέλος Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της Φυσικής, από το οποίο προκλήθηκε αναστάτωση εξαιτίας μιας ελλιπούς διατύπωσης της ερώτησης Γ4.


Απέδωσε το θόρυβο σε «μιντιακό πανικό και πολιτικές σκοπιμότητες», ενώ επισήμανε ότι η Επιτροπή Εξετάσεων ενήργησε υπό το κράτος πίεσης και μάλιστα χρησιμοποίησε τη φράση «βρέθηκε εν ύπνω» από την ανακοίνωση της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, που επεσήμαινε το λάθος.

Η Επιτροπή Εξετάσεων οδηγήθηκε στην πρώτη οδηγία της ακύρωσης του ερωτήματος -όπως είπε- μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Φυσικών, που δεν ήταν σωστή, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αλλά πρόσθεσε ότι τα μηνύματα που ελήφθησαν μετά από τα βαθμολογικά κέντρα οδήγησαν στη δεύτερη οδηγία που έπαιρνε πίσω την πρώτη, η οποία μιλούσε για κατάργηση του ερωτήματος.

Η υπουργός άφησε αιχμές για την Επιτροπή λέγοντας ότι δεν την συγκρότησε η ίδια, αλλά τόνισε ότι «προβληματίστηκε» για τους Φυσικούς που την στελέχωσαν.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Τα αρχαία Ελληνικά όπλο κατά των μαθησιακών δυσκολιών


H εκμάθηση τής Aρχαίας Eλληνικής, εκτός από μέσο διατήρησης τής γλωσσικής παράδοσης, αποτελεί όπλο κατά τής δυσλεξίας και άλλων μαθησιακών δυσκολιών, φαινόμενα που κάνουν έντονα την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα τριετούς έρευνας τού Aνοικτού Ψυχοθεραπευτικού Kέντρου και τού Iνστιτούτου Διαγνωστικής Ψυχολογίας. 

Tα παιδιά που διδάσκονται μαθήματα Aρχαίων Eλληνικών αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα, έναντι αυτών που δεν παρακολουθούν, στην αντιγραφή σχημάτων, διάκριση γραφημάτων, μνήμη σχημάτων και εικόνων, καθώς και στη δοκιμασία συναρμολόγησης αντικειμένων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Mαθαίναμε περισσότερα γράμματα όταν πηγαίναμε εμείς σχολείο» λέει στην «K» ο 67χρονος Γιώργος Kαραντινός, συνταξιούχος μαθηματικός, ο οποίος εξομολογείται ότι «μέχρι σήμερα εξακολουθώ να χρησιμοποιώ όλους τους τόνους και τα πνεύματα σε όλα μου τα χειρόγραφα». Παράλληλα παραδέχτηκε ότι «όταν τα παιδιά μου έπρεπε να μάθουν τη χρήση τόνων και πνευμάτων στη γλώσσα, δυσκολεύτηκαν αρκετά, ενώ εμένα μου φαινόταν περίεργη η υπερπροσπάθεια που κατέβαλλαν για να μάθουν Aρχαία Eλληνικά».

Oι σημερινοί μαθητές έρχονται σε επαφή με την Aρχαία Eλληνική γλώσσα στην πρώτη τάξη του γυμνασίου, όπου κάνουν και την πρώτη τους γνωριμία με την ψιλή, τη δασεία και την περισπωμένη. «Θα ξέραμε καλύτερα την αρχαία γλώσσα αν την μαθαίναμε από μικρότερη ηλικία, ενώ θα αποκτούσαμε καλύτερη αίσθηση της σύγχρονης γλώσσας και της ορθογραφίας» εκτιμά ο 17χρονος Γιώργος Δημητρίου, μαθητής B΄ Λυκείου, ο οποίος θέλει να σπουδάσει Φυσική.

Kαι οι δύο κάνουν λόγο για την ευκολία με την οποία μαθαίνει ένα άτομο το πολυτονικό σύστημα σε νεαρή ηλικία, ενώ η έρευνα του Aνοικτού Ψυχοθεραπευτικού Kέντρου προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο: H εκμάθηση της ιστορικής ορθογραφίας, όπως αποδεικνύουν τα ευρήματα της μελέτης, συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχοεκπαιδευτικής ανάπτυξης του παιδιού σε καίριους τομείς, όπως είναι οι αντιληπτικές και οπτικές ικανότητες, λειτουργίες που συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση της δυσλεξίας.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 50 (αγόρια και κορίτσια) παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών, τα οποία φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία της Aττικής και ανήκαν σε οικογένειες με κοινό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ παρακολουθούσαν παρόμοιες εξωσχολικές δραστηριότητες. Oι δύο ομάδες ήταν απόλυτα «συμβατές» μεταξύ τους, με μοναδική διαφορά ότι η μία παρακολουθούσε δύο ώρες εβδομαδιαίως μαθήματα Aρχαίων Eλληνικών. Tα παιδιά αξιολογήθηκαν πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και μετά την ολοκλήρωσή του, και τα αποτελέσματα ήταν τα προαναφερόμενα.

Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος, που δεν συνοδεύτηκε από καμία απολύτως επιστημονική μελέτη, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μαθησιακών διαταραχών.

Aλεξάνδρα Kασσίμη
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κριτικές για Λατινικά Γ' Λυκείου


Τα προς μετάφραση κείμενα προέρχονται από τις διδακτικές ενότητες XXVIII και XXXII του σχολικού εγχειριδίου. Είναι γνωστά και διδαγμένα και δεν έχουν διαίτερες μεταφραστικές απαιτήσεις.

Οι γραμματικές και συντακτικές ασκήσεις-κλιμακούμενης δυσκολίας- κινούνται στην παραδοσιακή πρακτική των τελευταίων ετών, ελέγχοντας μόνο την απομνημόνευση τύπων.

 H ύλη στα λατινικά παραμένει η ίδια από το 1982 και επομένως είναι αναπόφευκτες οι επαναλήψεις στη διατύπωση των θεμάτων. Ίσως, είναι καιρός να αντικατασταθεί το υπάρχον διδακτικό εγχειρίδιο από άλλο νεότερο.

Από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων

Απαντήσεις Λατινικά Γ' Λυκείου Πανελλήνιες 2012


Α1.  Μετάφραση

Μάθημα 28
Εσύ να αναζητήσεις τα ίχνη του ανθρώπου, παρακαλώ, και με την πιο μεγάλη επιμέλεια είτε στείλ' 
τον στη Ρώμη, είτε όταν επιστρέφεις από την Έφεσο φερ' τον μαζί σου. Μη σε απασχολήσει πόσο 
αξίζει ο άνθρωπος. Γιατί είναι μικρής αξίας όποιος είναι τόσο τιποτένιος. Αλλά εξαιτίας της 
ελεεινής πράξης και του θράσους του δούλου  οργίστηκε ο Αίσωπος τόσο, ώστε τίποτα να μην 
μπορεί να είναι πιο ευχάριστο σ' αυτόν από την επανάκτηση του δραπέτη.

Μάθημα 32
Αυτές εγώ έβαζα πάντοτε μπροστά μου ως παράδειγμα επιθυμώντας να διοικώ και να 
διαχειρίζομαι καλά την πολιτεία. Με το να λατρεύω και με το να σκέφτομαι τους έξοχους 
ανθρώπους διαμόρφωνα την ψυχή και το νου μου. Γιατί έτσι με το να επιδιώκω (δηλαδή) μόνο τον 
έπαινο και την τιμή, με το να θεωρώ ότι είναι μικρής αξίας όλα τα βάσανα του σώματος και όλοι οι 
θανάσιμοι κίνδυνοι, μπόρεσα να ριχτώ σε τόσους πολλούς και τόσο μεγάλους αγώνες για τη 
σωτηρία σας.

Β1.  
superiore
minime
pretium
scelera
tantus dolor
nulla re
earum
gratiores
cui
meliora
re
mentium
omni
cruciatu


Β2.  
investiganto
misistis
redeunt
deduxerit
non vis
essemus
adficeris
potuisse
gererentur
administravisses
cultu
proposuissent
conformatum iri
expetivero
obiectura

Γ1 α. Noli hominem investigare
           Ne hominem inestigaveris

β.  Dum redis
(Δεν είναι σωστή η ανάλυση με  cum ιστορικό-διηγηματικό γιατί το ρήμα της κύριας 
πρότασης είναι αρκτικού χρόνου)

γ.
Epheso: αφαιρετική προέλευσης από τόπο στο rediens
tecum: εμπρόσθετος επιρρηματικός προσδιορισμός της συνοδείας στο deduc
nihili:   γενική της αξίας στο tam
dolore: αφαιρετική οργανική του μέσου στο adfectus est
cupidus: επιρρηματικό κατηγορούμενο στο ego
gerendi: γενική γερουνδίου συμπλήρωμα επιθέτου στο cupidus (αντικειμενική)
tot: επιθετικός προσδιορισμός στο dumicationes
mortis: γενική επεξηγηματική στο pericula
me: αντικείμενο στο obicere.

Γ2  α. Δευτερεύουσα επιρρηματική συμπερασματική πρόταση, που προεξαγγέλεται στην 
κύρια πρόταση από την δεικτική αντωνυμία  tantus.  Εισάγεται με τον συμπερασματικό 
σύνδεσμο  ut συνοδευόμενο από την αντωνυμία  nihil, γιατί είναι αποφατική.Λειτουργεί 
συντακτικά ως επιρρηματικός προσδιορισμός του αποτελέσματος  στο περιεχόμενο της 
κύριας πρότασης με ρήμα το  adfectus est.  Εκφέρεται με υποτακτική γιατί το αποτέλεσμα 
θεωρείται κάτι το  υποκειμενικό στα Λατινικά και ειδικότερα με υποτακτική ενεστώτα 
(possit) γιατί εξαρτάται από αρκτικό χρόνο (adfectus est=παρακείμενος με σημασία 
ενεστώτα). Ισχύει η ιδιόμορφη ακολουθία των χρόνων (συγχρονισμός κύριας και 
δευτερεύουσας πρότασης

β. Cogitandis hominibus excellentibus. 
Η γερουνδιακή έλξη είναι προαιρετική γιατί πρόκειται για απρόθετη αφαιρετική 
γερουνδίου με αντικείμενο σε αιτιατική.

γ. Cicero dixit se eas cupidum bene gerendi et administrandi rem publican semper sibi
proponere.
Θα ήταν ίσως σωστό να θεωρηθεί ως σωστή και η απάντηση:  
Cicero dixit illum eas cupidum bene gerendi et administrandi rem publican semper illi 
proponere.