Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΚΥΜΑΝΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ 2013

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, τα στατιστικά των επιδόσεων των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, παρατηρείται πτώση σε 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο με τις κακές επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική να αποτελούν το βαρόμετρο, αλλά και αύξηση στο 1ο και μικρή πτώση σε 3ο και 5ο εκτιμούν έμπειροι καθηγητές για τις φετινές βάσεις εισαγωγείς σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το χαρακτηριστικό των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι σαφώς λιγότεροι αριστούχοι.

1ο Επιστημονικό Πεδίο (Θεωρητικές Επιστήμες)

Αναμένεται αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές με μικρότερη στις Νομικές, Στρατιωτικές και Σχολές Ψυχολογίας, ενώ για τα ΤΕΙ οι βάσεις θα κυμανθούν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η άνοδος των βάσεων αναμένεται να εκφραστεί συνολικά σε όλες τις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές.

2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες)

Η κακή επίδοση στα Μαθηματικά και στη Φυσική Κατεύθυνσης, αλλά και στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, θα οδηγήσει σε πτώση των βάσεων. Μεγάλη θα είναι η πτώση στις βαθμολογίες 15 και πάνω, καθώς οι αριστούχοι φέτος θα είναι λίγοι.

Επειδή οι χαμηλές βαθμολογίες δεν επηρεάζονται τόσο πολύ η πτώση στα ΤΕΙ αναμένεται να είναι μικρότερη.

3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήµες Υγείας)

Μικρή θα είναι η πτώση στις Ιατρικές, ενώ στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κινηθούν τα ΤΕΙ, καθώς η γενικότερη εικόνα δεν φαίνεται να διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με πέρυσι. Οι επτά ιατρικές σχολές αναμένεται να κινηθούν από τα 18.450 (Ιατρική Θράκης) έως τα 19.150 (Ιατρική Αθήνας).

4ο Επιστημονικό Πεδίο (Τεχνολογικές Επιστήµες)

Ισχύει η ίδια εικόνα με το 2ο επιστημονικό πεδίο και για τα ΑΕΙ, αλλά και για τα ΤΕΙ. Πάντως η σημαντική μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ (29,28%) αναμένεται να σπρώξει τις βάσεις εισαγωγείς ανοδικά και αναμένεται να επηρεάσει και πολλά χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα.

5o Επιστημονικό Πεδίο (Οικονοµικές Σχολές)

Η αύξηση των προσφερομένων θέσεων σε συνδυασμό με τη δυσκολία των Μαθηματικών και της Φυσικής θα συμπαρασύρει τις βάσεις προς τα κάτω, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Άλλωστε οι επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ήταν πολύ καλές. Συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να έχουμε άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα και στα περιφερειακά τμήματα και μικρή πτώση στα υψηλόβαθμα ΑΕΙ.

ΤΑ 20ΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ


Ελάχιστοι είναι οι μαθητές που έγραψαν 20 σε πολλά μαθήματα. 
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στα αρχαία μόλις 1 μαθητής 
κατάφερε να γράψει 20 ενώ στα μαθητικά κατεύθυνσης τα 
20άρια ήταν 10 στη Θετική και 10 στην Τεχνολογική 
κατεύθυνση.
Στη φυσική κατεύθυνσης 207 μαθητές έπιασαν το απόλυτο 20.
Στην ιστορία κατεύθυνσης 235 μαθητές συνολικά έγραψαν 20 
ενώ λιγότερα ήταν τα 20αρια στη λογοτεχνία όπου μόλις 21 
μαθητές  κατάφεραν να πετύχουν το απόλυτο.
Στα Λατινικά τα 20αρια ήταν 363 και στα μαθηματικά γενικής 
518. Αρκετά ήταν τα 20αρια και στη βιολογία γενικής όπου 428
 μαθητές έπιασαν το 20. Τα περισσότερα 20αρια σημειώθηκαν
 στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 
όπου 1313 μαθητές έγραψαν 20. Στο ΑΟΘ τα 20άρια ήταν 345.
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία των 
βαθμολογιών των υποψηφίων.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΘΕΡΙΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ


                            
                                 Θερινά μαθήματα

Αξιοποιήστε τα πλεονεκτήματα της καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Τι είναι τα θερινά μαθήματα;

Ένα ειδικό πρόγραμμα εντατικής προετοιμασίας και ενδυνάμωσης του μαθητή, που έχει ως στόχο την έγκαιρη διδασκαλία ικανού μέρους της ύλης.

Γιατί είναι αναγκαία η προετοιμασία την περίοδο του καλοκαιριού;

Το σύγχρονο ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό περιβάλλον απαιτεί:

  • τον προσεκτικό προγραμματισμό των μαθητών
  • την έγκαιρη κάλυψη κενών
  • το αίσθημα ασφάλειας για τη σχολική επίδοσή


Ποιον αφορά η θερινή προετοιμασία;


Κάθε μαθητή που σχεδιάζει με υπευθυνότητα το μέλλον του και θέλει να επιτύχει!


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μειώσεις και αυξήσεις θέσεων πανεπιστημίων


Mείωση κατά 35% των θέσεων στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ

Aύξηση κατά 31% των θέσεων στο τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ

H αύξηση κατά 92% των θέσεων στο τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ

Oι τεράστιες αυξήσεις σε όλα τμήματα του Χαρακόπειου Παν.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ 60%

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 75%

ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ 75%

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ 100%
-οι μεγάλες αυξήσεις σε όλα σχεδόν τμήματα του Παν. Μακεδονίας:
ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 121% (!!!)

ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 25%

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 33%

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 70%

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ 27%

ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ 38%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 15%

ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 70%

Παρασκευή 21 Ιουνίου οι βαθμολογίες των πανελλαδικών


Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βάζει την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες. Οι βαθμολογικές επιδόσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα αναρτηθούν στα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας,Αθανάσιου Κυριαζή, η διαδικασία της καταχώρισης των βαθμολογιών και των σχετικών ελέγχων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 18 Ιουνίου το μεσημέρι και η προετοιμασία των δεμάτων μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Την Πέμπτη το πρωί 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διακίνηση αποστολής των αποκομμάτων και των καταστάσεων από τα βαθμολογικά κέντρα προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 
Από το πρωί της Παρασκευής θα αρχίσουν να φτάνουν σε όλα τα λύκεια της χώρας τα βαθμολογικά στοιχεία και αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, θα αναρτηθούν περίπου στη 1 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα οι υποψήφιοι με τον οκταψήφιο κωδικό τους θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις βαθμολογίες τους και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr
 
Ακόμη πάντως δεν έχει γίνει γνωστό εάν την Παρασκευή θα έχουν ετοιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων ανά μάθημα. Από αυτά τα στοιχεία, άλλωστε, θα φανεί με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα φετινά τμήματα πουσυμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό.
 
Από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθεί σε όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, με τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων, μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα ανέβουν ή θα πέσουν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων.
Το μόνο κομμάτι του «παζλ» που θα απομένει θα είναι οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο αναμένεται να καταθέσουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η προθεσμία κατάθεσης των μηχανογραφικών, η οποία θα γίνει και φέτος μέσω Διαδικτύου).
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μικρές αυξομειώσεις ανά μάθημα θα πρέπει να περιμένουν όσοι διαγωνίστηκαν σε μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης. Η μείωση των εισακτέων, ωστόσο, σε αρκετές σχολές που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις προς τα πάνω.
 
Στη Θετική Κατεύθυνση οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες. Το άριστα, σύμφωνα με βαθμολογητές, δυσκολεύει σημαντικά στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, τα οποία οδηγούν στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Βιολογία, Χημεία). Αναφορικά με τα Μαθηματικά και τη Φυσική, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης χειρότερες επιδόσεις.
 
Στην τεχνολογική κατεύθυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 3 από τα 4 μαθήματα ενδέχεται να καταγραφούν χειρότερες βαθμολογίες από πέρυσι.
 
Εως το τέλος του μήνα οι καταστάσεις στα σχολεία
 
Πώς θα χορηγηθούν οι βεβαιώσεις πρόσβασης
 
Οι βεβαιώσεις πρόσβασης στους αποφοίτους της Γ' τάξης ημερήσιων λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β), της Δ' εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β), καθώς και σε όσους κατόχους απολυτηρίου επανεξετάστηκαν φέτος στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του λυκείου δεν θα χορηγηθούν πριν παραληφθούν από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ οι μηχανογραφικές καταστάσεις από τη Διεύθυνση Λειτουργικής Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Παιδείας στις οποίες θα αναγράφονται αναλυτικά όλα τα βαθμολογικά δεδομένα (προφορικοί βαθμοί τετραμήνων, μέσος όρος προφορικών, προσαρμογή προφορικού βαθμού, γραπτοί βαθμοί, βαθμοί πρόσβασης μαθημάτων και γενικός βαθμός πρόσβασης).
 
Οι καταστάσεις αυτές προγραμματίζεται να έχουν παραληφθεί από τα ΓΕΛ μέχρι και τις 26 Ιουνίου και από τα ΕΠΑΛ - Ομάδα Β μέχρι και τις 28 Ιουνίου και οι σχετικές βεβαιώσεις θα χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει ο σχετικός έλεγχος των καταστάσεων αυτών με τα αντίστοιχα στοιχεία που διατηρούνται στα λύκεια.
 
Για τους υποψήφιους εσπερινών λυκείων που έλαβαν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές, η βεβαίωση πρόσβασης χορηγείται εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησαν και τις δύο τελευταίες τάξεις στο εσπερινό λύκειο, εκτός αν υπάγονται σε εξαιρέσεις (δηλαδή φοίτηση μόνο στην τελευταία τάξη) οπότε εκτός της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλεται κατά περίπτωση:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον γονέα ή
Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον γονέα ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή
 
Βεβαίωση οικείου λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφησαν στην τελευταία τάξη του εσπερινού λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους ή
Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη του εσπερινού λυκείου ακολούθησαν πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ.......

Ζούμε σε μια εποχή ρευστότητας, κοσμοϊστορικών αλλαγών που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας και μας γεμίζουν με άγχος, ανασφάλεια, αβεβαιότητα για το τί μέλλει γενέσθαι.

 Κι όμως υπάρχουν αξίες σταθερές, ανθεκτικές στη φθορά του χρόνου που δύνανται να εμπνεύσουν πίστη, εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας, αυτοπεποίθηση. Αξίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως κατευθυντήριος άξονας στη ζωή μας, να φωτίσουν  "τον ίδιο δρόμο που καθείς μας παίρνει μοναχός", όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Καρυωτάκης.

 Αναφέρομαι ασφαλώς στα μεγάλα ποιητικά μεγέθη αυτού του τόπου, που "πολύ αγαπιέται με υπομονή και περηφάνεια" κατά την προσφιλή έκφραση του Γιάννη Ρίτσου. Ένα τέτοιο δυσθεώρητο ποιητικό μέγεθος αποτελεί ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο τόσο περιφρονημένος στη γενιά του. Έζησε όλη του τη ζωή με το φόβο της φθοράς των γήινων, της νιότης που χάνεται, του σύθαμπου των γηρατειών που καταρρακώνουν την ψυχή και το σώμα. 

Η ποίησή του εμποτίζεται από την αγάπη του για τη ζωή, τη ζωή όμως που εμπνέεται και καθοδηγείται από υψηλά ιδανικά, που υψώνει το ηθικό της ανάστημα, που διέπεται από το μέτρο, που ατενίζει το μέλλον με αξιοπρέπεια.

 Επίκαιροι όσο ποτέ οι παρακάτω στίχοι, μας υπενθυμίζουν ότι εκείνο που προέχει είναι να προτάσσουμε την αξιοπρέπειά μας στη φαυλότητα και την ανηθικότητα που συνιστούν σημεία των καιρών.



Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Η διαδικασία βαθμολόγησης των γραπτών στις πανελλαδικές.

Σήμερα το ΕΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ κάνει μια αναφορά στο θέμα της βαθμολόγησης έτσι όπως περιγράφεται στις οδηγίες, που έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης σχετικά με τις υποχρεώσεις των βαθμολογητών αλλά και στην προσοχή που πρέπει να δείχνουν όταν παίρνουν τα γραπτά στα χέρια τους. Η διαδικασία βήμα προς βήμα έχει ως εξής:
Πρώτη βαθμολόγηση Ο πρώτος βαθμολογητής, αποσυρόμενος στους ειδικούς χώρους του βαθμολογικού κέντρου (B.K) αξιολογεί ένα ένα τα γραπτά, αναγράφει με κόκκινο στυλό τον βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού και υπογράφει στην ειδική θέση του γραπτού.
Ο βαθμός είναι στην κλίμακα 0 – 100. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή των βαθμολογητών στην αναγραφή της αναλυτικής βαθμολογίας, στην ορθή άθροιση των επί μέρους βαθμών που αναλογούν στην κάθε ερώτηση και στη σωστή αναγραφή του τελικού βαθμού που δίδουν στις οικείες θέσεις αριθμητικώς και ολογράφως και στο στέλεχος και στο απόκομμα.
Ο πρώτος βαθμολογητής, αφού ολοκληρώσει τη βαθμολόγηση και των 25 τετραδίων του φακέλου, επιστρέφει το φάκελο στη γραμματεία του Β.Κ. και ξεχρεώνεται από το βιβλίο χρέωσης. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για κάθε φάκελο, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη βαθμολόγηση των γραπτών κάθε μαθήματος. Στα γραπτά κάθε φακέλου που παραδίδεται διορθωμένος από τον α΄ βαθμολογητή, επικαλύπτεται ο συγκεκριμένος χώρος από τη γραμματεία του Β.Κ. με αδιαφανές αυτοκόλλητο, και ο φάκελος τοποθετείται στον ειδικό χώρο για να δοθεί για δεύτερη βαθμολόγηση. Μετά τα παραπάνω και για όσα γραπτά κάθε μαθήματος έχει ολοκληρωθεί η πρώτη βαθμολόγηση αρχίζει η δεύτερη.
Δεύτερη βαθμολόγηση Ο δεύτερος βαθμολογητής σημειώνει με πράσινο στυλό ελλείψεις, σφάλματα, αδυναμίες ή ατέλειες πάνω στο γραπτό και αναγράφει το βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία στον ειδικό χώρο κάθε γραπτού.
Οταν ολοκληρώσει τη διόρθωση των γραπτών, τα παραδίδει στην επιτροπή του Β.Κ. Κατά την κατανομή των φακέλων στους δεύτερους βαθμολογητές πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα να μη δοθεί ο ίδιος φάκελος στον καθηγητή που τον χρεώθηκε σε πρώτη βαθμολόγηση. Για το λόγο αυτό στην πλάτη κάθε φακέλου αναγράφεται ο κωδικός κάθε βαθμολογητή πρώτου ή δεύτερου κατά περίπτωση κατά το χρόνο που του παραδίδεται για βαθμολόγηση.
Η δεύτερη βαθμολόγηση είναι χρήσιμο να γίνεται, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που γίνεται η πρώτη βαθμολόγηση.
Σημειώνεται ότι κάθε βαθμολογητής μπορεί να διορθώνει μέχρι τριακόσια γραπτά για πρώτη βαθμολόγηση και μέχρι τριακόσια γραπτά για δεύτερη βαθμολόγηση.
Σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως έλλειψη επαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών που έχουν διδάξει το μάθημα και με αιτιολογημένη απόφαση του προέδρου του Βαθμολογικού κέντρου μπορεί να επιτραπεί σε βαθμολογητές η βαθμολόγηση περισσοτέρων γραπτών για πρώτη και δεύτερη βαθμολόγηση.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δεύτερης βαθμολόγησης, αποσφραγίζεται από τη γραμματεία ο βαθμός του α΄ βαθμολογητή και εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μικρότερη ή ίση των 12 μονάδων παραδίδει τα γραπτά στο ειδικό συνεργείο ελέγχου, το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο των βαθμολογιών του α΄ και του β΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι δύο βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων.
Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ των βαθμολογιών στελέχους και αποκόμματος, καλείται αναλόγως ο α΄ ή β΄ βαθμ/τής για να την αποκαταστήσει. Μετά τον ανωτέρω οπτικό έλεγχο αποκόπτεται το απόκομμα, αποκαλύπτονται τα ατομικά στοιχεία του υποψηφίου και καταχωρίζεται η αναλυτική βαθμολογία των δύο βαθμολογητών στον Η/Υ με τη βοήθεια της σχετικής εφαρμογής.
Κατά την καταχώριση πληκτρολογείται η αναλυτική κατανομή της βαθμολογίας και το πρόγραμμα εξάγει μόνο του τα οριζόντια υποσύνολα ανά θέμα. Τον τελικό συνολικό βαθμό τον καταχωρίζει ο χειριστής από το απόκομμα και αυτόματα τον υπολογίζει και το πρόγραμμα. Επίσης καταχωρίζονται και οι Κωδικοί Αριθμοί των δύο βαθμολογητών.
Πότε γίνεται αναβαθμολόγηση
Εφόσον η γραμματεία διαπιστώσει ότι η διαφορά των βαθμών των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των 12 μονάδων, τότε καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α΄ και β΄ βαθμ/τή και το γραπτό παραδίδεται στον γ΄ βαθμ/τή.
Αφού ο γ΄ βαθμ/τής βαθμολογήσει με μαύρο στυλό και με την ίδια διαδικασία του β΄ βαθμ/τή, η γραμματεία αποσφραγίζει τους βαθμούς του α΄ και β΄ βαθμολογητή και παραδίδει το γραπτό στο ειδικό συνεργείο ελέγχου, το οποίο προχωρά σε οπτικό έλεγχο της βαθμολογίας του α΄, β΄ και γ΄ βαθμολογητή, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πλήρης αντιστοιχία της αναλυτικής βαθμολογίας και του συνολικού βαθμού που έβαλαν οι τρεις βαθμολογητές ανάμεσα στο στέλεχος και στο απόκομμα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο των αθροισμάτων.
Στην εξαιρετική περίπτωση που εντοπιστεί κάποια αναντιστοιχία μεταξύ στελέχους και αποκόμματος, καλείται ο α΄, β΄ ή γ΄ βαθμ/τής για να την αποκαταστήσει.