Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Παρασκευή 21 Ιουνίου οι βαθμολογίες των πανελλαδικών


Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις βάζει την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες. Οι βαθμολογικές επιδόσεις στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα αναρτηθούν στα σχολεία την ερχόμενη Παρασκευή 21 Ιουνίου, στη 1 το μεσημέρι. Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας,Αθανάσιου Κυριαζή, η διαδικασία της καταχώρισης των βαθμολογιών και των σχετικών ελέγχων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη 18 Ιουνίου το μεσημέρι και η προετοιμασία των δεμάτων μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Την Πέμπτη το πρωί 20 Ιουνίου θα ξεκινήσει η διακίνηση αποστολής των αποκομμάτων και των καταστάσεων από τα βαθμολογικά κέντρα προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
 
Από το πρωί της Παρασκευής θα αρχίσουν να φτάνουν σε όλα τα λύκεια της χώρας τα βαθμολογικά στοιχεία και αφού γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, θα αναρτηθούν περίπου στη 1 το μεσημέρι. Την ίδια ώρα οι υποψήφιοι με τον οκταψήφιο κωδικό τους θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τις βαθμολογίες τους και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας www.minedu.gov.gr
 
Ακόμη πάντως δεν έχει γίνει γνωστό εάν την Παρασκευή θα έχουν ετοιμαστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων ανά μάθημα. Από αυτά τα στοιχεία, άλλωστε, θα φανεί με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα φετινά τμήματα πουσυμπεριλαμβάνονται στο μηχανογραφικό.
 
Από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθεί σε όλα τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, με τα βαθμολογικά στοιχεία των υποψηφίων, μπορεί να προβλεφθεί πόσο θα ανέβουν ή θα πέσουν οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων.
Το μόνο κομμάτι του «παζλ» που θα απομένει θα είναι οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο αναμένεται να καταθέσουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η προθεσμία κατάθεσης των μηχανογραφικών, η οποία θα γίνει και φέτος μέσω Διαδικτύου).
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μικρές αυξομειώσεις ανά μάθημα θα πρέπει να περιμένουν όσοι διαγωνίστηκαν σε μαθήματα θεωρητικής κατεύθυνσης. Η μείωση των εισακτέων, ωστόσο, σε αρκετές σχολές που εντάσσονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο φαίνεται πως οδηγούν τις βάσεις προς τα πάνω.
 
Στη Θετική Κατεύθυνση οι επιδόσεις αναμένονται χειρότερες. Το άριστα, σύμφωνα με βαθμολογητές, δυσκολεύει σημαντικά στα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, τα οποία οδηγούν στις υψηλόβαθμες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου (Βιολογία, Χημεία). Αναφορικά με τα Μαθηματικά και τη Φυσική, μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης χειρότερες επιδόσεις.
 
Στην τεχνολογική κατεύθυνση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 3 από τα 4 μαθήματα ενδέχεται να καταγραφούν χειρότερες βαθμολογίες από πέρυσι.
 
Εως το τέλος του μήνα οι καταστάσεις στα σχολεία
 
Πώς θα χορηγηθούν οι βεβαιώσεις πρόσβασης
 
Οι βεβαιώσεις πρόσβασης στους αποφοίτους της Γ' τάξης ημερήσιων λυκείων και ΕΠΑΛ (Ομάδα Β), της Δ' εσπερινών λυκείων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β), καθώς και σε όσους κατόχους απολυτηρίου επανεξετάστηκαν φέτος στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του λυκείου δεν θα χορηγηθούν πριν παραληφθούν από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ οι μηχανογραφικές καταστάσεις από τη Διεύθυνση Λειτουργικής Ανάπτυξης και Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Παιδείας στις οποίες θα αναγράφονται αναλυτικά όλα τα βαθμολογικά δεδομένα (προφορικοί βαθμοί τετραμήνων, μέσος όρος προφορικών, προσαρμογή προφορικού βαθμού, γραπτοί βαθμοί, βαθμοί πρόσβασης μαθημάτων και γενικός βαθμός πρόσβασης).
 
Οι καταστάσεις αυτές προγραμματίζεται να έχουν παραληφθεί από τα ΓΕΛ μέχρι και τις 26 Ιουνίου και από τα ΕΠΑΛ - Ομάδα Β μέχρι και τις 28 Ιουνίου και οι σχετικές βεβαιώσεις θα χορηγηθούν αμέσως μόλις γίνει ο σχετικός έλεγχος των καταστάσεων αυτών με τα αντίστοιχα στοιχεία που διατηρούνται στα λύκεια.
 
Για τους υποψήφιους εσπερινών λυκείων που έλαβαν μέρος στις φετινές Πανελλαδικές, η βεβαίωση πρόσβασης χορηγείται εφόσον προσκομίσουν τη βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησαν και τις δύο τελευταίες τάξεις στο εσπερινό λύκειο, εκτός αν υπάγονται σε εξαιρέσεις (δηλαδή φοίτηση μόνο στην τελευταία τάξη) οπότε εκτός της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλεται κατά περίπτωση:
Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον γονέα ή
Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον γονέα ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή
 
Βεβαίωση οικείου λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφησαν στην τελευταία τάξη του εσπερινού λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους ή
Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στην τελευταία τάξη του εσπερινού λυκείου ακολούθησαν πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.