Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

«Εκτοξεύονται» οι βάσεις σε δεκάδες σχολές


Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων
Σκληρό ανταγωνισμό και εκτόξευση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ, θα φέρει το ψαλίδισμα που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε 94 τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ προβλέπεται πολύ δύσκολη για τους υποψηφίους και κυρίως για όσους στοχεύουν σε τμήματα της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Από τη μια η κατάργηση τόσων πολλών τμημάτων και από την άλλη η μείωση στον αριθμό των εισακτέων, η οποία στα ΤΕΙ θα είναι τεράστια, θα προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες στην εισαγωγή των φετινών αποφοίτων λυκείων. Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι η μείωση των εισακτέων στα ΤΕΙ θα φτάσει στο 30%, αλλά οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τα στατιστικά των Πανελλαδικών εκτιμούν ότι η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα οδηγήσει χιλιάδες παιδιά εκτός των πυλών των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Ακόμη και αν το υπουργείο Παιδείας κάνει αλλαγές στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», αφού τώρα θα ακολουθήσει η διαβούλευση με τα ιδρύματα και τους ενδιαφερόμενους φορείς, αυτό δεν πρόκειται να βελτιώσει τα πράγματα όσον αφορά τους φετινούς υποψηφίους.
Πανεπιστήμια
Και το πρόβλημα, βέβαια, δεν αφορά μόνο τα ΤΕΙ, αλλά και πάρα πολλά πανεπιστημιακά τμήματα τα οποία απορροφήθηκαν σε άλλα. Για παράδειγμα, τα τμήματα των ξένων φιλολογιών, στα οποία στοχεύει μεγάλη μερίδα υποψηφίων και κάποια από αυτά ήδη έχουν πολύ υψηλή βάση εισαγωγής και, όπως δείχνουν τα πράγματα, φέτος οι βάσεις θα ανέβουν ακόμη περισσότερο. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:
  • Τη συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.
  • Τη συνένωση του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών και του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών σε ένα τμήμα «Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών» με δύο κατευθύνσεις: 1. Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, 2. Σλαβικών Σπουδών.
Ανάλογες δυσκολίες λόγω της αύξησης των βάσεων εισαγωγής θα αντιμετωπίσουν και όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, που τώρα... μεταφέρεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Νάουσα) που τώρα γίνεται Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, το Τμήμα Μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Έδεσσα που ονομάζεται τώρα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη.
Δεκάδες συνενώσεις τμημάτων
Εκτός ΤΕΙ θα μείνουν χιλιάδες υποψήφιοι
Στα ΤΕΙ τα τμήματα που συγχωνεύονται με άλλα είναι δεκάδες. Και, βέβαια, ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και πολλά που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους, όπως για παράδειγμα τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας τα οποία συγχωνεύονται σε ένα τμήμα με την ονομασία Διοίκησης και Οικονομίας. Τα ίδια ισχύουν και για ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όπως αυτό της Μαιευτικής στην Κοζάνη που τώρα μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Τα Τμήματα Πληροφορικής και Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλο- νίκης που μεταφέρονται στις Σέρρες κ.ά. Σε γενικές γραμμές στα ΤΕΙ τα τμήματα που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτά της Πληροφορικής, των Τοπογράφων, της Διοίκησης Επιχειρήσεων και της Λογιστικής