Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Γλώσσα ΣΤ' Δημοτικού



ΓΛΩΣΣΑ

·         Να υπογραμμίσετε  τα επίθετα και να βρείτε τα ουσιαστικά στα οποία αναφέρονται. Τέλος, να βρείτε τα επιρρήματα ή τις φράσεις με προθέσεις που φανερώνουν χρόνο:
Πηγαίναμε όπου μας πήγαιναν τα μονοπάτια, σταματώντας στις εκκλησίες που αποτελούν τ' αξιοθέατα του Μυστρά. Είναι πολλές και τόσο τρυφερά ωραίες, που θα 'θελε κανείς να τις χαϊδέψει. Όλες έχουν το εξωτερικό  τους άθικτο. Σκορπισμένες εδώ κι εκεί, βάζουν, στην ομοιοχρωμία των ερειπίων, μερικές νότες πρόσχαρες και γλυκιές, με τα κόκκινα κεραμίδια  των  τρούλων τους, που έχουν πάρει με τον καιρό το χρώμα από μαραμένα τριαντάφυλλα. Καμιά δε μοιάζει με την άλλη, όλες τους όμως έχουν τόσο λεπτές και αρμονικές διαστάσεις, που απορεί κανείς πώς οι Βυζαντινοί,   που  απεικονίζουν στις τοιχογραφίες τους τους Θεούς και τους αγίους τό­σο   στυγνούς και βλοσυρούς, τους έχτισαν ναούς έτσι γλυκούς και χαριτω­μένους. Μικρές όλες τους, με τρούλους ανάλαφρους, με λεπτούς μαρμάρινους κίονες στις αψίδες των παραθύρων, με προσόψεις εξαίσια διακο­σμημένες, θυμίζουν τις μεσαιωνικές εκείνες ανάγλυφες κασετίνες, τις επίχρυσες και σμαλτωμένες, όπου οι αρχόντισσες φύλαγαν τα κοσμήματα τους.  Το εσωτερικό τους είναι κατεστραμμένο, οι θαυμάσιες τοιχογραφίες έχουν μισοσβησθεί, χόρτα έχουν φυτρώσει εκεί όπου άλλοτε ήταν μαρμάρινο  δάπεδο με ψηφιδωτά, κι ο τρούλος είναι συχνά τρύπιος στην κορφή.              
·         Να συμπληρώσετε τα κενά του παρακάτω κειμένου με τα κατάλληλα επίθετα βάζοντάς τα στο σωστό τύπο: (πέτρινος, ακανόνιστος, ισόγειος, διώροφος, λιθόστρωτος, αποθηκευτικός, τριώροφος, οικοδομικός, ανθεκτικός, καθημερινός, σεισμικός, πολύχρωμος)
Μπαίνοντας στο χώρο της ανασκαφής βλέπουμε κτίσματα ____________ ή ___________ που  σχηματίζουν μεγάλα ____________ συγκροτήματα και πε­ριστοιχίζονται από ____________ δρομάκια. Είναι χτισμένα με  _____________ πέτρες, ενώ οι τοίχοι είχαν ενισχυθεί με _____________ δοκάρια, ώστε να εί­ναι πιο ____________ στις ____________δονήσεις. Φαίνεται πως κάθε σπίτι εξασφάλιζε αυτάρκεια στους ενοίκους του. Στο ισόγειο βρίσκονται οι ____________ χώροι που κάλυπταν τις ____________ ανάγκες. Τα δωμάτια των   ορόφων, οι τοίχοι των οποίων ήταν διακοσμημένοι με ____________ τοιχογραφίες, χρησίμευαν ως κατοικία. Τα _____________ δωμάτια δεν είχαν τοιχογραφίες και επικοινωνούσαν με τα δωμάτια των ορόφων με ______________ σκάλα.
·         Να συμπληρώσετε τα κενά των παρακάτω προτάσεων με τις κατάλληλες λέξεις φράσεις που φανερώνουν τόπο: πάνω, κάτω, κοντά, παντού, πίσω, δεξιά, εδώ, μπροστά, στο τζάκι, στο δρόμο, από  το  φράχτη, απέναντι, μέσα, αριστερά, από το τραπέζι, πλάι, στη βαλίτσα, εκεί.
Προτίμησε να καθίσει _____________ για να ζεσταθεί.
Έψαχνε __________________ να βρει το φάκελο____________ στον οποίο βρίσκονταν    τα  αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά αυτός είχε πέσει _____________ του σαλονιού.
Περπατούσαν _____________ βιαστικά, ο ένας ______________ στον άλλο.
Προσπαθούσε να μαζέψει τα ρούχα του που ήταν πεταμένα _____________ και  να  τα χώσει ____________________.
Μην περνάς __________  αν δεν κοιτάξεις πρώτα ___________ να δεις αν έρχεται κάποιο αυτοκίνητο.
Έτσι όπως κοίταζε ________________ του δεν είδε την κολόνα που βρισκόταν _____________ και έπεσε με δύναμη ________ της.

·         Να  συμπληρώσετε τα κενά των παρακάτω προτάσεων με τον κατάλληλο τύπο: αεροπλάνο, προορισμός, αξιοθέατο, αυτοκινητόδρομος, τουριστικός, αεροδρόμιο ,ξεναγός, σιδηρόδρομος, πιλότος, ταξιδιώτης, ταξίδι , τροχοφόρο
Ο ________________ οδήγησε τους τουρίστες στα _____________ του τόπου     εξηγώντας τους τι έβλεπαν μπροστά τους κάθε φορά.
Όσοι  επισκέπτονται την πόλη αυτή εντυπωσιάζονται από τους μεγάλους  ______________________ όπου κινούνται χιλιάδες ____________,το δίκτυο του   υπόγειου ______________ το υπερσύγχρονο _____________. 
Ο  _____________ του ______________ μας πληροφόρησε ότι κατά τη  διάρκεια του _____________ πρέπει να παραμένουμε στις θέσεις μας και  να  έχουμε  δεμένες τις ζώνες μας.
Ο  υπεύθυνος του _______________ γραφείου εξήγησε στους  ______________ πως   θα   έφταναν στον _____________, τους την επόμενη μέρα.