Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Οδηγίες για την σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού



Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν… τα μηχανογραφικά δελτία έρχονται. Οι υποψήφιοι,  θα πρέπει οπωσδήποτε να προμηθευτούν από τα λύκειά τους τον κωδικό ασφαλείας έως τις 22 Ιουνίου. Για την απόκτηση του κωδικού, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα σχολεία τους προσκομίζοντας την αίτηση συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Αφού αποκτήσουν τον κωδικό, μπορούν να εισέλθουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.exams.minedu.gov.gr για να δουν το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά και να το συμπληρώσουν δοκιμαστικά, μια και από πέρυσι η υποβολή του γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει και να αποθηκεύσει τις σχολές που επιθυμεί και στη συνέχεια να κάνει όσες τροποποιήσεις επιθυμεί έως την οριστική κατάθεση από τις 18 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου.

Δεδομένου ότι οι βαθμοί θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, τα παιδιά θα έχουν τουλάχιστον ένα πενθήμερο στη διάθεσή τους να μελετήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επιλέξουν σχολές σε συνάρτηση με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.


1. Το μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι μαθητές είναι ότι  συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους λαμβάνοντας υπόψη τις περσινές βάσεις εισαγωγής . Βεβαίως, δεν αποκλείεται οι βάσεις σε ορισμένες σχολές να παραμείνουν ίδιες με αυτές της προηγούμενης χρονιάς, με μικρές αποκλίσεις. Ωστόσο υποψήφιοι έχουν χάσει σχολές επειδή δεν τις συμπεριέλαβαν θεωρώντας ότι θα διατηρήσουν την υψηλή βαθμολογία που είχαν πέρυσι .

2. Στο διπλοτσεκάρισμα του μηχανογραφικού δελτίου προτού το υποβάλλουν οι υποψήφιοι. Να μη βιαστούν, για να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχουν συμπληρώσει με τη σωστή σειρά τις σχολές που τους ενδιαφέρουν και να εξαντλήσουν τον αριθμό των σχολών που τους επιτρέπεται να βάλουν. Πολλά παιδιά, έχοντας υπέρμετρη σιγουριά ότι «πιάνουν» τη σχολή που θέλουν, αρνούνται πεισματικά να προσθέσουν κι άλλες που τους αρέσουν λιγότερο και αυτό μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο για την εισαγωγή τους.

Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τα περσινά παρατράγουδα, όπου μαθητές με καλούς βαθμούς παραλίγο να μην μπουν σε κάποια σχολή επειδή δεν οριστικοποίησαν το μηχανογραφικό τους. Φέτος προβλέφθηκε οι διευθυντές των σχολείων να παρακολουθούν τη λίστα του λυκείου τους όπου θα εμφανίζεται ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων, ο αριθμός αυτών που έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους και όσων έχουν υποβάλει μη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό.

Σε κάθε περίπτωση το ιδανικό είναι τα παιδιά την ώρα που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους να λαμβάνουν ως γνώμονα :

α) Με τι τους αρέσει να ασχοληθούν;

β) Αυτό που τους αρέσει, νιώθουν πως έχουν τη διάθεση και τη
δυνατότητα να το εξασκήσουν επαγγελματικά;

γ) Λόγω συνθηκών οικονομικής κρίσης, οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν, σε συνεννόηση με την οικογένειά τους, για το κατά πόσο υπάρχει η χρηματική άνεση να σπουδάσουν εκτός του τόπου κατοικίας τους.

δ) Ποιες διεξόδους έχουν στην αγορά εργασίας μετά το
πέρας των σπουδών τους.