Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Μηχανογραφικό - Κρίση


1.000 € τον μήνα τα έξοδα φοίτησης σε μία επαρχιακή σχολή

Η φετινή χρονιά βρίσκει τους υποψηφίους εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, γεγονός που δεν θα επιτρέψει σε χιλιάδες μαθητές, ακόμη και αριστούχους, να σπουδάσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους. Ο λόγος είναι ότι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι θα επιλέξουν πόλη και όχι σχολή.
Με το οικογενειακό εισόδημα να συρρικνώνεται διαρκώς, πολλοί γονείς αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος για τις σπουδές σε μια επαρχιακή πόλη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, για να σπουδάσει ένας φοιτητής σε μια επαρχιακή πόλη χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί, φαγητό και λοιπά έξοδα). Για ολόκληρη τη χρονιά, το ποσό που απαιτείται φτάνει κοντά στα 10.000 ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωση των σπουδών (το λιγότερο 4 έτη) χρειάζονται 40.000 ευρώ (+/- 5.000).
Με αυτά τα δεδομένα, χιλιάδες υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να αφήσουν στην... άκρη το όνειρό τους για σπουδές στο τμήμα της αρεσκείας τους, αφού πρώτος στόχος είναι να περάσουν σε σχολή που εδρεύει κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Με αυτήν τη λογική, άλλωστε, θα συμπληρωθεί το φετινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο για πάρα πολλούς υποψηφίους θα περιλαμβάνει μόνο τμήματα ιδρυμάτων που βρίσκονται στην πόλη τους.
Ωστόσο, η συσσώρευση περισσότερων υποψηφίων στα τμήματα κεντρικών ΑΕΙ-ΤΕΙ όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πιέσουν τις βάσεις προς τα πάνω, καθώς ακόμη και αριστούχοι μαθητές θα στραφούν σε τμήματα μεσαίων βαθμολογιών προκειμένου να κατοχυρώσουν την εισαγωγή τους σε σχολή κοντά στο τμήμα.
Αντίθετα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα-«φιλέτα» της περιφέρειας, καθώς αυτά θα δηλωθούν ως πρώτη προτίμηση μόνο από όσους μένουν σε κοντινές περιοχές και δεν θα χρειαστεί να «μεταναστεύσουν», ή από τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντέξουν το οικονομικό βάρος για την ολοκλήρωση των σπουδών.